,,Čarodějnice Berta"

Zveřejněno: 3. 5. 2024, zapsal: Eva Kodlová, přečteno: 112x
 bccv cv xfhfgjnxfgn

 

Na každoroční ,,Čarodějnický týden“ jsme se všichni moc těšili. Je vždy plný her, kouzel, tvoření a strašidelných převleků.

První den nás ve třídě přivítala čarodějnice Berta, která děti  provázela celým týdnem. Dozvěděly se od ní, že čarodějnice nebyly zlé, těch, které znaly tajemství bylin a uměly zahánět nemoci si lidé vážili. Bylinkářky se vyznaly v tajích přírody a věděly mnoho o působení rostlin, ale i barev a vůní.

,,Jak taková ježibaba vlastně vypadá?“  Děti hned reagovaly ,,Je stará, ošklivá, má velký nos s bradavicí, má koště a kocoura“. A jednu takovou ,,čarodu“ si každý vytvořil z papíru . Moc se všem povedla a všichni nám je obdivovali.

Naše Berta byla hodná a připravila si pro děti různé úkoly – kimovku ,,Berta čaruje“, zábavné cvičení, míchání lektvarů, skládání obrázků, práci s pohádkou ,,Perníková chaloupka“ , jazykovou chvilku ,,Řečová výchova malých čarodějnic“ a další. Nejzajímavější bylo čarování a tak jedno natočené video jsme na přání dětí poslali i rodičům.

Vyvrcholením celého týdne bylo zábavné ,,Čarodějnické odpoledne“  i pro rodiče. Děti i všichni zaměstnanci se sešli v pozoruhodných převlecích na školní zahradě a rej mohl začít. Za bujarého potlesku sestoupily po venkovním schodišti ,,velké čarodějnice“ a zatančily kolem pece. Pak jsme všichni společně zazpívali ,,čarodějnické“ písničky a při poslední ,,Bábo, kde jsi?“ přivolali jednu starou ježibabu . Doprovodila nás k ohni, kde jsme spálili papírovou čarodějnici a rej mohl začít. Děti plnily úkoly na stanovištích – mezi živými červy hledaly drahokamy, míchaly lektvary, létaly na koštěti, vozily se na lopatě, prolézaly pavučinou, podle čichu hádaly bylinky a koření, krmily ptáky žížalkami, u ,,Perníkové chaloupky zkoušely nasedání na lopatu a v žabím slizu vyhledávaly pavouky.

Nakonec jsme si všichni opekli buřtíky a měli pocit z příjemně stráveného odpoledne.

Za měsíc nás čeká na školní zahradě další akce. Už se těšíme…