Spolupráce se studenty ZČU

Zveřejněno: 25. 6. 2024, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 173x
loiuu dssew gjhfdtsr jljlj djdifu

V úterý 11.6. 2024 se předškolní děti z "MŠ Saská" vypravily na výtvarnou edukaci do Galerie Evropského domu v Plzni. Studenti FPE Západočeské univerzity katedry výtvarné výchovy a kultury si pro děti připravili intenzivní zážitkovou pedagogiku v přímém kontaktu s výtvarným dílem v autentickém prostředí galerie.

Na začátku naší návštěvy si děti prohlédly výtvarné práce studentů, kteří jim o své tvorbě vyprávěli. Děti vyjadřovaly své pocity z jednotlivých uměleckých děl a snažily se popsat, jak na ně působí. Nejzajímavější pro ně bylo, když mohly projevit vlastní výtvarné nápady prostřednictvím barevných vln na cihlové podlaze. Inspirovaly se náměty z řad studentských prací a proměnily je vlastním pohledem. Výsledná práce byla pozoruhodná a jedinečná. Později z vlny vzniklo jedno velké bludiště, do kterého děti vpustily nanobrouky, které mohly směrovat. Nakonec se podlaha galerie proměnila v autodrom, krabice v auta a děti v rozesmáté řidiče.  Atmosféra celé akce byla napínavá. Děti tvořily se zájmem, s nadšením a poznaly prostředí galerie tak, jak se to povede jen málokomu.  

Jednalo se o první akci vzájemné spolupráce mezi katedrou výtvarné výchovy a kultury FPE ZČU v Plzni a MŠ U Saské brány v Rokycanech. Cílem inspirativních setkávání bude rozvoj dětské fantazie a podpora estetického vnímání krásy. Tuto cestu nám pomáhá realizovat PhDr. Věra Uhl Skřivanová, Ph.D. vedoucí katedry výtvarného umění ZČU. Děkujeme….