Osada Sluníček

Zveřejněno: 27. 9. 2024, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 68x
osada 5 osada 4 osada 3 osada 2 Osada 1

Tento týden byl pro naše děti plný dobrodružství a přírodních zážitků. Začali jsme návštěvou naší oblíbené osady, kde jsme se naplno ponořili do krásy podzimní přírody. Děti s nadšením sbíraly různé přírodniny – barevné listy, zajímavě tvarované větvičky, žaludy a voňavé šišky. Jejich fantazie se rozběhla naplno, když začaly stavět opevnění naší osady z nasbíraných materiálů. Bylo úžasné pozorovat, jak spolupracují a společně vytvářejí své přírodní království.

Ve čtvrtek nás čekala práce na zahradě naší mateřské školy. I když se obloha zatáhla a spustil se déšť, děti to vůbec neodradilo. Naopak, s radostí využily mokré počasí k zábavným hrám s blátem. Jejich smích se rozléhal po celé zahradě, když vařily "dobroty" z bláta v naší venkovní kuchyňce. V gumákách běhaly v blátě a radovaly se, že se mohou pořádně ušpinit 😊Bylo vidět, že si užívají každou chvíli.

Týden jsme zakončili dlouhou vycházkou na hřiště do Borku. Cestou jsme využili příležitosti k poznávání okolní přírody. Děti se učily rozeznávat různé druhy stromů a keřů, zkoumaly podzimní plody a pozorovaly, jak se příroda připravuje na zimu. Nechybělo ani skákání přes kaluže, což bylo pro mnohé vrcholem zábavy. U potoka si děti vyzkoušely házení kamínků do vody a s úžasem pozorovaly, jak se na hladině tvoří kruhy.

Zvláštní pozornost upoutala kolonie mravenců, kterou jsme objevili cestou. Děti fascinovaně sledovaly, jak tito malí tvorečkové pilně pracují. Celou vycházku doprovázel zpěv ptáků, který děti se zájmem poslouchaly a snažily se rozpoznat různé druhy.

Tento týden nám připomněl, jak důležité je pro děti trávit čas v přírodě. Nejen že se při těchto aktivitách bavily, ale také se mnoho naučily o světě kolem sebe. Pozorování změn v přírodě, zkoumání různých přírodních materiálů a pohyb na čerstvém vzduchu – to vše přispělo k jejich rozvoji a vytvoření krásných vzpomínek. Jsme rádi, že jsme mohli dětem zprostředkovat tyto cenné zážitky a těšíme se na další dobrodružství, která nás v přírodě čekají.