Polytechnická výchova v MŠ

Zveřejněno: 18. 10. 2024, zapsal: Pavlína Škulinová, přečteno: 34x
jhjhj

Děti objevují kouzlo práce se dřevem

 

V rámci polytechnické výchovy s prvky Montessori pedagogiky se naše děti tento týden ponořily do fascinujícího světa práce se dřevem. Tato aktivita nejen rozvíjela jejich manuální zručnost, ale také podporovala jejich samostatnost a sebedůvěru.

Začali jsme důležitým povídáním o bezpečnosti při práci s nářadím. Děti se naučily, jak správně držet nástroje a jak se chovat v dílně, aby předešly případným úrazům. Poté jsme společně prozkoumali různé druhy nářadí - kladívka, šroubováky, vrtačky a další. Děti si s nadšením vyslechly, k čemu se jednotlivé nástroje používají a jak s nimi správně zacházet.

Následovala praktická část, kdy si děti mohly vše vyzkoušet na vlastní kůži. S velkým zaujetím zatloukaly hřebíky, některé dokonce zvládly vrtat díry pomocí ručního vrtáku přizpůsobených jejich věku a schopnostem. Bylo úžasné pozorovat, jak se s každým úspěšně zatlučeným hřebíkem zvyšovalo jejich sebevědomí a nadšení pro práci.

Každé dítě pracovalo na svém vlastním malém projektu, ať už to bylo jednoduché letadlo, rámeček na obrázek nebo malá hvězdička. Důraz byl kladen na individuální přístup - každé dítě postupovalo svým tempem a dostávalo podporu podle svých potřeb.

Na konci dne si děti s hrdostí a nadšením odnášely domů své vlastnoručně vyrobené dřevěné výtvory. Bylo vidět, jak jsou pyšné na to, co dokázaly vytvořit vlastníma rukama.

Tato aktivita nejen rozvíjela praktické dovednosti dětí, ale také podporovala jejich kreativitu, trpělivost a schopnost řešit problémy. Zároveň jim dala možnost zažít pocit úspěchu a hrdosti na vlastní práci. Těšíme se na další podobné aktivity, které dětem pomohou objevovat svět kolem nich a rozvíjet své schopnosti.